הגדרת שיח הפטל ירק או אילן

השאלה: שלום וברכה קצת דחוף כי אני רוצה לטעת פטל עד ט"ו אב, ולנהוג בו ערלה לחומרה. רציתי לשאול: א. האם יש הרכבות אסורות בפטל, בעל המשתלה (הנכרי) אמר לי שהשתיל שאני רוכש הוא מייחור ולא מורכב, אני גם לא רואה בעין סימן של הרכבה. אך רציתי לודא אם יש כלל ממה לחשוש. ב. בהמשך הטיפול בשיח, אני מבין שיש בפטל בעיה של ערלה עם ענפים היוצאים ממש מהקרקע, או קרוב לקרקע, אך אי אפשר לגזום את כולם כי הישנים מתים. אבקש אם תוכלו להדריך אותי איך לנהוג בשיח הפטל, אם אני מעונין לשמור עורלה לחומרה. תודה משה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ד אב תשע"ז 9:11

שלום

מצאתי מידע בקישורית לחץ כאן שאין רגלים להרכיב פטל.

לגבי דין ערלה , לאחר בירורים שנעשו במכון נפסק שהפטל הגדרתו ירק וזאת משום שאכן לא חי יותר משלוש שנים (הגבעול הישן מתייבש ויוצא גבול חד כל שנה).

להלן קישור למאמרים בנושא לחץ כאן  ולסקירה מדעית  לחץ כאן,

סיכום ההלכתי מהמאמר הוא דלקמן:

א. להלכה ולמעשה יש להקל ולהחשיב את הפטל ירק, וזאת משתי סיבות שהן אחת:

1. בכל סוגי הפטל, הנצר או הענף לא יתקיים יותר משנתיים. 2. אנו פוסקים כגאונים, שכאשר ההתחדשות היא מן השורש, הצמח נחשב ירק, ולכן יש לראות בכל נצר צמח חדש שאינו מתקיים שלוש שנים.

ב. מי שרוצה להחמיר, יעדיף את זני ה'פרימוקן', שכן הם נותנים את היבול הראשון תוך שנה אחת מן ההנבטה.