האים אפשר לסמוך על העובד במשתלה לגבי גיל העץ לעניין חישוב שנות עורלה?

השאלה:

שלום לכבוד הרב עץ שנקנה במשתלה שתול בשקית עם נקבים והעץ טעון בפירות. הועבר מהמשתלה ברכב ובו ביום נשתל עם גוש האדמה שלא התפורר. האים אפשר לסמוך על העובד במשתלה לגבי גיל העץ לעניין חישוב שנות עורלה? בברכה ותודה

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ט"ו אב תשע"ז 8:40

שלום

אין לסמוך על העובד לגבי גיל העץ לעניין חישוב שנות ערלה . וזאת משום שאף שאכן העובד דובר אמת, ואומר את גילו של העץ מבחינה בוטנית,אך אין לגיל זה משמעות לעניין חישוב שנות ערלה . הואיל ואם השתיל היה מונח בתחילת גידולו בעציץ אך על גבי משטח מנתק (כגון שולחנות עבודה , משטחי בטון) הרי אין להחשיב את הזמן ההוא לעניין חשבון שנות ערלה. כמו כן אף אם היה מונח ע"ג האדמה יכול להיות שבמשך הגידול של השתיל העבירו את השתיל מעציץ קטן לעציץ יותר גדול , ואם בשעת העברה הגוש אדמה התפורר, יש לחשב שנות ערלה מתחילה.

לכן עדות העובד על גיל העץ ואף שיש בו פירות אינו מועיל לעניין חשוב שנות ערלה . ואם רוצים להתחשב בשנות הגידול במשתלה, יש לקנות במשתלות שיש להם פיקוח מטעם הרבנות לעניין חישוב שנות ערלה .