תרומות ומעשרות מענבים שמוכנסים דרך החלון

השאלה:

יש לי ליד החלון בבית עץ גפן. האם אני צריכה להפריש תרומות ומעשרות כאשר אני קוטפת מהעץ ענבים בודדים ויש אוכלת אותם?

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | י"ג סיון תשע"ז 12:09

ב"ה

שלום וברכה

אכן, כשאדם קוטף פרי בודד מהעץ שגדל בחצרו ואוכל אותו ורק לאחר מכן הוא קוטף פרי בודד ואוכל ואף פעם הוא לא מחזיק שתי פירות בידיו בבת אחת - אז אם הוא מכניסם לביתו דרך החלון, מותר לו לאכול מהם אכילת עראי בביתו.

אך נראה שבאופן כללי פעולה כזאת אינה ראויה, כיוון שאע"פ שחכמינו ז"ל התירו לאדם לאכול לכתחילה פרי בודד שנקטף בחצר מתחת לעץ, עדיין הם התייחסו בהסתייגות להכנסת פירות דרך החלון בכדי להיפטר ממעשרות. שהרי הם אמרו "צא וראה מה בין דורות ראשונים לדורות האחרונים דורות ראשונים הכניסו פירותיהם דרך טרקסמון (פתח ראשי) לחייבם במעשר, ואילו דורות אחרונים מכניסים פירותיהם דרך גגות לפוטרן מן המעשר".

ממאמר זה מוכח שלמרות שהדבר מותר הם העדיפו שנכניס פירות בצורה שמחייבת אותנו בהפרשה. אמנם נכון שבמקרה שלך ניתן לשאול, במה זה שונה מסתם אכילה בתוך החצר שפטורה ממעשר כיוון שמדובר בקטיף של ענב בודד ואכילתו וכן הלאה. אך נראה שחכמינו ז"ל נתנו לנו קריאת כיוון היכן הראש שלנו צריכים להיות מונחים, שלא להכניס לבית פירות דרך החלון ולהיפטר מן המעשר.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב