תרומות ומעשרות מירקות ניסויים

השאלה: שלום! א. פירות וירקות שגודלו לצורך ניסוי מדעי ולא לשם כוונה להשתמש בהם לאכילה כלל, מן הסתם אינם חייבים במעשרות, נכון? ב. ולאחר שהסתיים הניסוי ונשארו פירות אכילים, האם יחזור עליהם חיוב המעשרות או שהם פטורים וזהו? ג. מה השלב הקובע לעניין זה, כלומר אם הפירות גודלו כחלק מגידול חקלאי רגיל, אלא שנקטפו לצורך הניסוי, הדין יהיה שונה מאשר אם הגידול מתחילתו היה לשם ניסוי?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | ה' טבת תשפ"ב 9:18

בס"ד

שלום וברכה

א. אם הפירות הללו רגילים לזורעם והם בשדה משומרת חייבת בתרו"מ כשבא לאכלם. אמנם אם לא אכלם אלא משתמש לניסוי אין צורך להפריש שאיננו נאכל, אבל אם יאכל יתחייב בתרו"מ. כדין חצר של אדם שגדלו בה ירקות ללא כוונתו כלל (ספיחין) וכעת רוצה לאכלם חייב להפריש מהם תרו"מ, אלא א"כ הפקירם לכל. אבל בניסוי לא מפקירים את הפירות כיוון שרוצים לחקור אותם, על כן אין כאן הפקר ולכן חייב בתרו"מ.

ב. כתבתי לעיל שחייבים בהם בתרו"מ ואפילו בברכה (אלא א"כ גדלו במצעים מנותקים בבית וכדו').

ג. בכל מקרה של אכילה יש להפריש תרו"מ.