תרומות ומעשרות יין

השאלה: הכנתי יין בבית. את הענבים קיבלתי לאחר ריסוק בחודש אלול תשפ"ד. כעת יש לי 2 מיכלים, אחד של 5 ליטר ואחד של 25 ליטר. מהמיכל של 5 ליטר, הפרשתי תרו"מ בכדי שאוכל להשתמש. לאחר מכן, לסיבה מסוימת, הייתי צריך להוסיף יין למיכל של ה 20 ליטר כדי שיהיה מלא עד שפתו, והוספתי מתוך היין המעושר למיכל שאינו מעושר...... [אני חושב שהוספתי לא יותר מ 100 מ"ל] 2 שאלות : 1. עכשיו אני רוצה להפריש תרו"מ מהמיכל של ה20 ליטר. מה אני עושה במצב כזה ? שכן אולי החלק שאקח לתרו"מ הוא כבר פטור. 2. היין ראוי לשתייה כבר, אבל מומלץ יותר ליישן אותו עוד שנה אפילו, ובינתיים מדי פעם להוסיף ביסולפיט. אני רוצה להפריש תרו"מ כדי שאוכל לטעום מדי פעם ואחליט מתי להוציא אותו. כי לא בטוח שארצה לחכות שנה. האם זה נחשב כבר גמר מלאכתו ? תודה רבה מראש !

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ' טבת תשפ"ה 17:26

בס"ד


שלום וברכה


מכיוון שהדיון על נוזל, אנו פוסקים יש בילה בלח, דהיינו הכל הוא באופן יחסי. על כן אתה צריך לקחת על הכמות הכוללת (20.1 ליטר) ולהפריש על הכל, כך שבחלק שתפריש יהיה מעט חולין מתוקנים אבל יהיה בודאי הפרשה על 20 טבל ודאי. 

אפשר להפריש כעת כיוון שראוי, כפי שהמשנה מתירה להפריש לאחר שלייה של היין, למרות שעוד יישן את היין, אבל המלאכה כבר נגמרה וכעת זה שיהוי זמן, והוספת ביוסולפיט לא משנה במהות היין, אלא כחומר משמר וכדו'. 


בברכת התורה והארץ

יהודה הלוי עמיחי

מכון התורה והארץ 

toraland whatsapp