תערובת של לימונים טבל עם לימונים שהכניסו לבית דרך החלון

השאלה: שלום וברכה! קטפנו לימונים מהעץ של השכנים. (באישור כמובן), חלק מהלימונים הוצאו מהבית ונכנסו לביתנו דרך הדלת. חלק אחר הוכנס ישירות לביתנו מהחלון. הלימונים מעורבבים יחד כך שאי אפשר לדעת איזה הוכנס מהדלת והתחייב ואיזה הוכנס מהחלון ולא התחייב. האם יש לעשר מכל פרי ופרי או שאפשר להוציא הכל מהבית ולהכניס שוב מהדלת? תודה רבה!

התשובה

הרב יואל פרידמן | י"ד תמוז תשפ"ג 11:29

שלום, בע"ה אכתוב תשובה מפורטת יותר בגיליון הבא של אמונת עתיך. ולגופה של השאלה.

א) אם הכניסו את הלימונים דרך שער הגינה של מקבל הלימונים ולאחר מכן הכניסו אותם לבית דרך החלון, בכל מקרה כל הפירות חייבים בתרו"מ, ולכן אין בעיה להפריש מיניה וביה (רמב"ם הל' מעשר פ"ד ה"ז).

ב) אפילו שלא הכניסו אותם דרך שער הגינה, אך הלימונים גדלו בגינתו של השכן ובדרך כלל יש גדר מסביב לגינה, כי אז נחשבת הגינה כחצר המשתמרת  ומותר לקטוף רק פרי אחד ולאוכלו ללא הפרשה. אך ברגע שקטפו יותר מפרי אחד – מתחייבים הלימונים בתרו"מ (רמב"ם שם הט"ו) ולכן שוב אפשר להפריש מיניה וביה.

ג) אם הגינה של השכן אינה חצר המשתמרת, והכניסו את הלימונים דרך החלון, נחלקו הרמב"ם והתוספות אם הפירות חייבים בתרו"מ כשאוכל אכילת קבע. לדעת הרמב"ם (שם, ה"א) אי אפשר להפריש מיניה וביה, שכן מפריש מן החיוב על הפטור, ואילו לדעת התוספות (גיטין פא ע"ב) הפירות אינם פטורים. במקרה זה אפשר לבחור באחת מן האלטרנטיבות הבאות: 1) להפריש מכל לימון ואם מפריש בפעם אחת אפשר גם לברך על ההפרשה.  2) ייקח לימונים שהם טבל בוודאי בכמות שהיא יותר מאחוז מכל הלימונים, ויאמר בנוסח 'הרי זה תרומה על הטבל שיש כאן' וכן על זו הדרך בשאר המעשרות.

ד) בכל מקרה הוצאת הלימונים מן הבית והכנסתם החוזרת דרך דלת הבית לא תועיל לחייב בתרו"מ (חזו"א, מעשרות סי'ק ג ס"ק ט).

בברכה,

יואל פרידמן