תערובת לימונים שחנטו בשמינית לפני ואחרי ט"ו בשבט

השאלה: א - האם יש לחשוש בלימונים שנלקטים כעת (שלהי חודש אב) מאילנות בגינה פרטית, שמא חנטו לפני טו בשבט ב - אם כן,(או לכה"פ בתקופה שיש תערובת באילן) האם צריך להפריש מכל פרי ופרי בפני עצמו, הן מפני הספק אם חיובו מעשר שני או מעשר עני, והן מפני החשש שתורם מפירות שנה זו על של חברתה, דלא מהני אף בדיעבד ג - האם מועיל לסחוט את כל הלימונים יחד ועי"ז יהיו מעורבים (דיש בילה בדבר לח) וא"כ האם גם ראוי לעשות כן לכתחילה בתודה ובברכה זאב בן גרשון, קרית יערים

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ז אב תשע"ו 12:28

ב"ה כ"ה מנחם-אב ה'תשע"ו

לכבוד

זאב בן-גרשון

בתשובה לשאלתך האם יתכן שקיימת על העץ שלכם תערובת של לימונים שחלקם חנטו לפי ט"ו בשבט וחלקם לאחריו, ואם כן האם צריך להפריש מכל פרי בנפרד או שניתן לערבם יחד ולהפריש מכולם יחד ולפחות לאחר עשיית מיץ?

 אכן תיתכן תערובת של לימונים שחנטו לפני ט"ו בשבט ואחרי ט"ו בשבט. אולם למעשה ניתן לערב לכתחילה את הלימונים לסחוט מהם מיץ ולעשרם יחד מכמה טעמים:

א. בשנה השמינית - לדעת הרבה פוסקים בין פירות שחנטו לפני ט"ו בשבט ובין אם חנטו לאחר מכן - אין זו תערובת של פירות משנה על חברתה - כי כולם נחשבים כשנה ראשונה כי כל הפירות שחנטו בשנה ראשונה אחרי השמיטה - נחשבים כשנה אחת.

ב. תערובת בגידול לדעת הרבה פוסקים - אינה תערובת.

ג. לכן אם מערבים ועושים מהם מיץ שיש בילה בלח - וודאי שהדבר מועיל.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב