פירות רשות מקומית

השאלה: שלום כבוד ברב. עץ פרי שניטע ע"י רשות מקומית והיא אינה קוטפת את פירותיו ולא מתחזקת אותו, האם פירותיו נחשבים הפקר משום שלפי ההתנהלות של הרשות היא נטעה אותו כנראה רק לשם נוי ואת פירותיו אין ברצונה ללקט וכ"ש למכור, או שמא הפירות שייכים לה מכיון שהיא נטעה את העץ בשטח המוגדר כשלה וממילא אין הפירות הפקר. השאלה היא נ"מ לדיני ממונות ולתרו"מ כמובן. תודה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"א אייר תשפ"ד 10:30

בס"ד

שלום וברכה

הגמ' אומרת שמדברות ויערות הרי הם הפקר לכל, אבל לעניין רה"ר ביישוב וכדו' נראה שזה שייך לרשות המקומית. כמו כן אם חלילה יפגע מישהו ברה"ר הרשות תהיה חייבת לשלם. לשאלת הסימנים שאת מספרת (אי קטיפת פירות, אי תחזוק) אפשר אמנם להגדיר כהפקר כפי שאם נפל פרי מתליע מהעץ הרי זה הפקר כיוון שאין אוספים פירות אלו. על כן כל פרי שעל הקרקע נראה שהוא הפקר, כיוון שהיום לא אוספים מהקרקע, וכל אסוף פרות הוא הצלה, ואין חובת תרו"מ. לגבי הפירות על העץ כדאי לפנות למנכ"ל העריה או הגינון ולשאול האם כל אחד יכול לקחת את הפירות, ובזה לכו"ע הרי זה הפקר.