ענבי יין שהוכנסו לבית לפני עשיית היין

השאלה:

אדם העושה בביתו יין והכניס לביתו את ענבי היין - מתי מתחייב בתרו"מ? הרי גמר המלאכה הוא כשהיין מוכן? מה הדין בראיית פני הבית לפני גמר מלאכה?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ג אלול תשע"ז 13:03

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

אמנם ישנם מס' שיטות בראשונים - מה דין פירות שנכנסו לבית לפני גמר מלאכתם ונגמרה מלאכתן בבית.

לדעת רש"י (פסחים ט ע"א ד"ה ) ותוס' אין פטור אלא מאכילת עראי אך לא מאכילת קבע ולשיטת הרמב"ם  הפטור הוא זמני, אך משעה שיתחיל בגמר מלאכה הכל יתחייב.

אכן ישנה שיטה בראשונים שהפטור הוא פטור גמור. כיוון שכך נפסק למעשה שגידולים שנכנסו לבית לפני גמר מלאכה, והפרישו מהם תרו"מ לאחר גמר מלאכה בבית - מפרישים בלא ברכה מחמת הספק, כיוון שלדעות מסויימות הגידולים הללו פטורים מהפרשה. כך שאפילו אם מפרישים לחומרא, אסור לברך לחוש לדעת הפוטרים, בכדי שלא להיכנס לספק ברכה לבטלה.

אולם לגבי ענבים שנכנסו לבית לעשותן מהן יין, כיוון שדרך הפקת היין היא שמכניסים קודם כל את הענבים לבית - מקובל לפסוק על פי שיטת התוס' שאין זה גדר של בית פוטר מתרו"מ.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב