מעשר ראשון במצת מצוה

השאלה: בס"ד שלום וברכה אני שומע שיש מקפידים שלא תהיה במצת מצווה או מרור חלק ממעשר ראשון כיון שלא נותנים כראוי אף שיתכן שאינו מחוייב אבל לא הוי דידיה [וצ"ע האם שייך שהתייאשו ותפקע מצוות נתינה כמ"ש חזו"א הובא בד"א בבה"ל ביכורים ט,יט] האם יש לכם דברים בענין

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כ"ז ניסן תשפ"ד 13:55

בס"ד

שלום וברכה

הלכה זו סבוכה ודנו בה האחרונים, בייחוד לי הרמב"ם (חו"מ ו,ח) שהתיר לאכול מצת מעשר שני בירושלים, למרות שהרמב"ם פוסק שמעש"ש הוא קודש. והסבר המקובל שאין כאן גזל שהרי הוא דבר אכילה, גם לעניין מעשר ראשון שצריך להנתן ללוי או מעשר עני ג"כ יש בו היתר אכילה ולכן הרבה הקלו בכך.

בכו"א בעלי קטיף נותנים את המעשר הראשון בשוויו ללוי כך שאין בחסות של עלי קטיף מעשר ראשון ששייך ללוי.