מעשרות ממלגת קיום

השאלה: שלום,
אני מקבלת מלגת קיום על לימודיי - הלימודים עצמם אינם עולים כסף, ובנוסף אני מקבלת מלגת קיום.
מלגת קיום זו מותנית באיסור לעבוד - זו ההכנסה היחידה שלי לקיום השוטף.
מלגת הקיום מורכבת "רשמית" ממלגת קיום, תוספת לשכר דירה והחזרי נסיעות, אך אין לי אפשרות לראות את החלוקה הפנימית של הכסף.
כיצד אני יכולה לנהוג בדיני מעשרות?
אם אני צריכה להפריש מעשר מהסכום ההתחלתי, ורק לאחר מכן לשלם שכר דירה, נסיעות, אוכל... לא אוכל כמעט לחסוך לתקופה שבה אסיים את לימודיי (עדיין לא ברור מה אעשה אז).
מהם העקרונות ההלכתיים לפיהם מפרישים מעשרות?

תודה רבה,
ושנה טובה ומתוקה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/20/2013 1:46:25 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

מעשר כספים הוא מדרבנן ויש אומרים שהוא מנהג טוב. ברור שאדם שיש לו הכנסה קבועה ראוי וצריך להפריש מעשר כספים, אולם במקרה שאין לאדם הכנסות אין חובה לתת מעשר כספים ולהיות במינוס, אלא במקרים כאלו צריך רק לתת צדקה.
לגבי המקרה מהדובר נראה שהחשבון הוא לתת מעשר מהמלגה, ולאחר מכן תשלומי שכ"ד נסיעות וכדו´, אולם אם לאחר הניכויים הללו לא ישאר כסף ואדם יהיה במינוס נראה שאין חובה לתת מעשר כספים אלא צדקה.

כתיבה וחתימה טובה