לימונים שנקטפו היום (טוב בשבט תשפ"א) מהעץ, חייבים מעשר שני או עני?

השאלה:

לימונים שנקטפו היום (טוב בשבט) מהעץ, חייבים מעשר שני או עני?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ' שבט תשפ"א 9:38

שלום וברכה

טו בשבט ר"ה לאלנות וכל החונט מטו בשבט תשפ"א שייך לשנה החדשה (שנה שישית מעשר עני).

מיוחד האתרוג שהולכים אחר לקיטה וכל שנקטף מטו בשבט  תשפ"א שייך לשנה החדשה  .

יש ספק בשאר פירות הדר ובמיוחד בלימון האם דינו כאתרוג או כשאר פירות.

לכן לימון שנקטף מטו בשבט יש ספק אם הולכים אחר חנטה ואם כן שייך לשנה החמישית וחייב במעשר שני , או שהולכים אחר לקיטה ושייך לשנה שישית שנת נעשר עני.

 לכן יש להפריש  ולומר  נוסח ההפרשה עם תנאי אם צריך מעשר שני הרי הפירות מחוללים על מטבע ואם צריך מעשר עני הרי המעשר הוא מעשר עני . וכמובן הואיל והחילול הוא מספק אין לברך על חילול מעשר שני אלא רק הברכה הראשון להפריש תרו"מ.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסרי