כיצד בית האוצר יודע מתי לתת מעשר ראשון ללוי מפירות שהפרשתי אם לא הודעתי למכון שהפרשתי וכנ"ל לגבי מעשר עני, וכיצד בית האוצר יודע שהגיעו ל-20 חילולים ביום אם לא מודיעים שיש צורך לחלל מכל שותף במטבע

השאלה:

כיצד בית האוצר יודע מתי לתת מעשר ראשון ללוי מפירות שהפרשתי אם לא הודעתי למכון שהפרשתי וכנ"ל לגבי מעשר עני וחיללול מעשר שני במטבע שאני שותף בה בבית האוצר וכיצד בית האוצר יודע שהגיעו ל-20 חילולים ביום אם לא מודיעים שיש צורך לחלל מכל שותף במטבע?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ' שבט תשפ"א 9:29

שלום וברכה

1. לגבי נתינת מעשר ראשון ללוי ומעשר עני לעני: בהיותך מנוי לבית האוצר, התשלום ניתן בהלוואה  ללוי ולעני , וכל פעם שאתה קורה שם מעשר ראשון או מעשר עני זוכה בהם אותו לוי או אותו עני (מדין מכירי לויה או מכירי עניים) , ואותו לוי מעוניין לפרוע את חובו ע"י הפירות שזכה בהם , ע"י שמשאיר אותם בידך ומקזז מעט מחובו  כמו כן העני מעוניין לפרוע את חובו ע"י הפירות שזכה בהם , ע"י שמשאיר אותם בידך ומקזז מעט מחובו .

ישנה הערכה כללית שדמי המנוי שניתן בהלוואה ללוי ולעני הם בשווי הפירות שזכה בהם, בתחשיב שנתי  לגידולים לגינה פרטית, וע"פ ערך פירות וירקות כשער הזול(שהוא מאוד נמוך שמחיר הפירות והירקות בשוק). אם נותר עוד הלוואה שלא קוזזה כתוב בהסכם שהמנוי לבית האוצר נוותר על יתרת ההלואה והיא  נשארת כמתנה ללוי או לעני.

2. לגבי חילול מעשר שני: ניתן לחלל בכל יום כ20 חילולין על מטבע שמיועדת לך (20 פרוטות)(כל יום מרוקנים, מחללים, את הקדושה מהמטבעות  ע"מ שתוכל לחלל עליהם בכל יום מחדש. משפחה רגילה לא מגיע למספר גדול כזה של חילוים ביום אחד , מקסימום חילויים לפי דרגות חיוב שונות יכול להיות ארבע חמש חילוים באמירת נוסח פעם אחת כלומר שיש צורך ס"ה בחמש פרוטות. ואם אדם הפריש פעמים ואפילו שלוש פעמים מספר מיני פירות וירקות עדיין יש לו במטבע מספיק פרוטות לחילולים נוספים. אך מסתבר שאין המנויים מפרישים מספר כו רב של הפרשות ביום אחד.

לאור האמור לעיל אין צורך בידיעה מדוייקת כמה הפרשות הפרשת ביום יום

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי.