חילול מטבע של מעשר שני על מטבע אחרת

השאלה: שלום, א. מה הערך של שווה פרוטה היום? (אולי היה טוב אם היה מדע זו באיזה מקום באתר באופן תמידי - בהיות שהוא משתנה תמיד). ב. יש לי מינוי לבית האוצר קרן להפרשת תו"מ. האם אני יכול לפדות מטבאות של מעשר שני שיש לי על פרוטה שיש בקרן? ז"א לומר "כל קודשה שיש בכסף זה תהיה מחולל על פרוטה שיש יש בקרן לפדיון תו"מ בבית האוצר"? ואז להשתמש במטבאוט ככל כסף רגיל. (כמובן אין לי הרבה מטבאות כאילו - רק מה שהשתמשתי מלפני שהצטרפתי לקרן. מאז אני פודה על הכסף שיש ברשות הקרן). ממש תודה - ברכות -

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | א' אב תשע"ז 13:11

ב"ה א' מנחם-אב ה'תשע"ז

שלום וברכה

בתשובה לשאלותיך:

א. ערך הפרוטה כיום הוא כ 7 אג' - ולשאלתך אכן ישנו עדכון עם קישורית בתחתית העמ' הראשי באתר מכון התורה והארץ, כדלהלן:  https://www.toraland.org.il/שימושון/ערך-פרוטה/.

ב. אדם שברשותו מטבעות של מעשר-שני שחילל עליהם את מירב החילולים האפשרי והם "נתמלאו" - מותר לחלל מטבעות אלו רק על מטבע אחרת הפחותה בערכה מהמטבע הראשונה כפי שנאמר במשנה (מסכת מעשר-שני פ"ב מ"ו):

"שאמרו מחללין כסף על נחשת מדוחק ולא שיתקיים כן...". משום כך בימינו מכיוון שלא ניתן להעלות לירושלים את המטבע הראשונה ולקנות בה פירות בקדושת מעשר-שני, הרי שאם יישארו בידי האנשים מטבעות בקדושת מעשר-שני שערכן רב עלולים להיכשל בשימוש בהן לצרכי חולין. לפיכך נהגו להקל לחלל אותן לכתחילה על מטבע פחותה בשווייה כפי שהתירו לחלל כסף על נחושת "מדוחק".

לעומת זאת נאסר לגבי חילול של מטבע כסף על מטבע של כסף אחרת אסור לכתחילה לעשות כן ורק בדיעבד הדבר מועיל.

לכן כיוון שהמטבעות של בית האוצר הינם מטבעות של 10 ₪ שהם בעלי הערך הגבוה ביותר מהמטבעות בעלי הילך חוקי במדינת ישראל. לכן לא ניתן לחלל מטבעות בעלי ערך דומה שיש ברשותך ובוודאי לא מטבעות הפחותות מכך.

לכן העצה שתחלל את המטבעות שנמצאות ברשותך על סוכר בשווי כ 10 אג' ולומר "המעשר שני שיש במטבעות הללו מחולל בתוספת רבע מערכו על הסוכר שיש לפניי". ולאחר מכן לשפוך את הסוכר לכיור נקי (כדי לא לבזות את הסוכר שנתקדש בקדושת מעשר שני) ואת הסוכר צריך להמיס מתחת זרם המים בכדי שלא יבואו להשתמש בו.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב