חיוב תרומות ומעשרות כשמכניסים את הפירות למכונית

השאלה: אם אני מכניס פירות שקטפתי בפרדס לרכב, או מניח מתחת לצלייה, או מכניס לרכב זה מתחייב בתו"מ?

התשובה

הרב יואל פרידמן | כ"ד תמוז תשע"ז 16:49

שלום,

בעיקרון רק דירת קבע קובעת למעשר כמבואר ברמב"ם הל' מעשר פ"ד ה"ד. לכן ציליה בוודאי אינה דירת קבע וגם מכונית בדרך כלל אין בה ד' אמות על ד' אמות ולכן היא אינה דירה.

השאלה היא באיזו רשות קטפת את הפירות. אם אתה הבעלים של הפרדס וקטפת כמה פירות עבור עצמך, אזי היה גמר מלאכה אך לא קביעות למעשר ולכן מותר לאכול אכילת ארעי. אם אתה פועל וקיבלת רשות מבעל הבית אז קבלת הפירות הייתה במתנה וגם במקרה זה מותר לאכול ארעי עד שתכניס אותם לבית. אך אם קנית את הפירות, אין צורך בבית והמקח עצמו נחשב קביעות למעשר ובמקרה זה חייב בתרומות ומעשרות ואסור לאכול גם אכילת ארעי ללא הפרשה.

וראה במאמרים של הרב עזריאל אריאל והרב יעקב אפשטיין המצ"ב בקישורית.