הרכבה על קלמנטינה

השאלה: שלום. יש לי בגינה עץ קלמנטינה ותיק.בתקופת ניסן הוא פורח היטב ולאחר תקופה כל הפירות נופלים.כך שאין יבול. האם מותר להרכיב אותו בענף לימון? אשכולית וכו'? המיקום הוא קצרין רמת הגולן

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ב סיון תשע"ו 16:50

א. אני ממליץ לברר עם אגרונום מדוע הפירות נושרים.

ב. אם מדובר בהרכבת ראש כלומר שחותכים את הקלמנטינה ולא יאפשרו בעתיד הצמחה של ענף קלמנטינה (ע"י גיזום ודיכוי הצמיחה) אזי מותר להרכיב לימון או אשכולית על ידי גוי (ולאחר מכן מותר לגדל את העץ כרגיל). אמנם אפשר (ואולי עדיף) גם להרכיב על ידי ישראל תפוז או זן אחר של קליפים (דומה לקלמנטינה). אך אסור להרכיב באופן שיהיה ענף אחד קלמנטינה וענף אחד של לימון או אשכולית.

בברכה,

יואל רפידמן