הפרשת תרומות ומעשרות מראש בגינה - על ירקות וצמחי תבלין

השאלה: הי, יש לי גינת ירק בבית עם כל מיני סוגי ירקות ותבלינים. כל פעם אני קוטף כמה פירות או אפילו פרי אחד או אפילו סתם איזה גבעול נענע לתה. האם אפשר להפריש תרומות ומעשרות מראש על הכל (כל מין בנפרד) על מנת שלא אצטרך להפריש כל פעם שאני קוטף איזה עגבניות שרי בודדת? האם אפשר ל"הפקיר" את הגינה כך שהיא תהיה פטורה מהפרשת תרומות ומעשרות? תודה רבה

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | ט"ז תמוז תשפ"ג 6:26

ב"ה

שלום וברכה וכל טוב

ראשית הפרשה מראש היא דבר שתלוי בכמה פרטים ובכמה תנאים, שצריך להיערך להן באופן מעשי.

כמו כן גם אם התנאים המעשיים מתקיימים היא אינה דבר רצוי לכתחילה ולו מהסיבה הפשוטה שההפרשה היא "אינה מן המוקף" כלומר הפרי שמיועד לתרומה אינו סמוך לפירות שאתה מתקן, כלומר שאתה קוטף בכל פעם. ומתירים זאת רק כשלא הפרשה כזו עלולה להווצר תקלה שהרבה אנשים קוטפים ללא שליטה שלכם.

להפקיר בפני שלושה זאת אפשרות - אך לא רצוי ולא ראוי להיפטר ממצוות שאתה יכול לקיים, כי אבות אבותינו בחו"ל חלמו לעלות לארץ ולקיים את המצוות התלויות בה. שנזכה כולנו במהרה לקיימן מן התורה.

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב