הפקר כרם לאחר בציר

השאלה: צהרים טובים, ובשורות טובות. שאלתי היא האם להפריש תרומות ומעשרות מענבים של 'הפקר'. אני עושה יין מענבים שנשארו בכרמים שלידנו (יער יתיר) לאחר שהבוצרת עוברת. מצד אחד נראה שמדובר בהפקר, כי הענבים האלה לא יבצרו (אני תמיד מבקש רשות מהכורם האחראי להיכנס ולבצור, הכורם שסומך עלי שלא אזיק לגפנים צנרת וכו', מכוון אותי למקומות שהוא חושב שיש סיכוי למצוא משהו, ואומר לי מראש מתי בוצרים חלקה על מנת שאוכל להגיע ולאסוף גם אשכולות שנפלו על הקרקע וכדומה). מאידך, המקום מגודר, ואני כן מבקש רשות מהכורם על מנת להכנס ולבצור. (זה דומה לשמיטה שבה הפירות הפקר מדעת אבל העצים והקרקע לא). תודה וברכה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | י"ח חשוון תשפ"ד 13:56

בס"ד

שלום וברכה

יש לשאול את הכורם לא האם מרשה לך לקטוף אלא האם מרשה לכל אדם לקטוף, במקרה שאיננו מרשה לכולם להכנס אין זה הפקר וחייב במעשרות.