האם צריך לעשר ערק שנעשה מצימוקים , ואם כן, האם צריך לעשר כאשר הצימוקים נקנו מערבי מחברון, תודה ,

השאלה:

האם צריך לעשר ערק שנעשה מצימוקים , ואם כן, האם צריך לעשר כאשר הצימוקים נקנו מערבי מחברון, תודה ,

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"א טבת תשפ"ד 9:08

שלום

 הערק הוא אידוי של הפרי ולא משקה עצמו של הפרי, כיון שנעשה מזיעה, עקרונית  נראה שעדיף להפריש מהפירות ולא מהמשקה, שהרי יש סוברים שזיעה פטורה מתרו"מ, ועל כן בנידון של אידוי לכתחילה יש להפריש מהפירות.

במקרה זה שהפירות היו של גוי נראה שפטור מהפרשת תרומות ומעשרות הואיל והפירות היו של גוי וגמר מלאכה הינו הבציר היה ג"כ ביד גוי.

וזיקוק ואידוי הצימוקים איונו דומה להכנת יין, ואינו נחשב כגמר מלאכה אלא כעין בישול וכדומה פעולה שנעשית לאחר גמר מלאכה.

 לאור זאת במקרה זה שהצימוקים היו של גוי אין צורך להפריש תרומות ומעשרות מהערק.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי