האם יש לעשר נבטים, אם כן, היש גם לברך.

השאלה:

האם יש לעשר נבטים, אם כן, היש גם לברך.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ז' כסלו תשפ"א 9:47

שלום

חיוב תרו"מ בנבטים משתנה בין צורת הגידול השונות.

להלן  פירוט דין חיוב תרו"מ בנבטים מתוך ספר הלכות הארץ שבהוצאת המכון:

א. נבטים פטורים מהפרשת תרומות ומעשרות כי מגדלים אותם במבנים ובאוויר (על ידי המטרת מים);[1] ויש אומרים שחייבים,[2] והרוצה להחמיר כדעתם, יפריש בלא ברכה.

ב. בהנבטה ביתית על מצע שאין דרך לגדל עליו בדרך כלל, יש מקום להקל ולפטור את הנבטים מתרומות ומעשרות.[3]

ג. אם ההנבטה מתבצעת במצע גידול שרגילים לגדל עליו כגון טוף כבול וכדו' – יש להפריש תרומות ומעשרות , אם הנבטים גדלים בשטח  פתוח יש להפריש בברכה, ואם גדלים בתוך בית יש להפריש בלא ברכה.

[1] כך פסק הרה"ג יעקב אריאל, עי' התורה והארץ ד, עמ' 36-33; וע"ע שם, עמ' 39-37.

[2] כך פסק הגר"מ אליהו, עי' התורה והארץ ג, עמ' 217-215.

[3] עי' באמונת עתיך 89 (תשע"א), עמ' 76-74.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי