בת כהן הנשואה לישראל - פטורה מנתינת מעשר ראשון אך לא פטורה מהפרשת תרו"מ כרגיל

השאלה:

אנו מגדלים פירות וירקות בגינתנו הפרטית. רעייתי בת כהן אני מנוי אצלכם בבית האוצר והנציגה שלכם אמרה לי שאיננו מחוייבים במעשר ראשון זה נכון ? הרי היא נשואה ל'ישראל' ? אשמח לתשובתכם. דוד

התשובה

הרב אהוד אחיטוב | כ"ז כסלו תשפ"א 10:04

ב"ה

שלום וברכה

בתשובה לשאלתך,

שלא תהיינה תקלה, חשוב להבהיר שאף אחד לא פטור מהפרשת תרו"מ כרגיל, גם כהן ולוי מפרישים תרו"מ כרגיל, ובכלל לקרוא שם "מעשר ראשון" לחלק מהפירות. וכל עוד שלא הפרישו תרו"מ כרגיל אסור להם לאכול מהפירות כי הפירות הם טבל, וטבל אסור לכולם בין לכהן בין ללוי בין לישראל.

הנושא שעליו אכן יש הבדל בין ישראל לבין כהן ולוי, הוא על מצוות הנתינה של המעשר ראשון לאחר ההפרשה. שכיוון שלוי זכאי לקבל מעשר ראשון, ולדעות מסוימות אף כהן זכאי. ולדעת חלק מהפוסקים גם בת הלוי או בת הכהן זכאיות לקבל מעשר ראשון, ואף אם נישאו לישראלים.

אמנם בפועל לא נותנים להן כיוון שהדבר שנוי במחלוקת, אך דווקא בגלל שהדבר נתון במחלוקת, הרי שהן זכאיות להשאירו אצלן לאחר ההפרשה, עפ"י הכלל של המוציא מחברו עליו הראיה. שמא הלכה כדעת הסוברים שהן זכאיות לקבל.

מקורות:

חנוכה שמח

בברכת התורה והארץ

אהוד אחיטוב