אם אוכלים פומלה הגדלה בחצר בלי להכנס לבית, האם חייבים בתרו"מ?

השאלה:

שלום הרב, בנוגע לעץ פומלה בחצר פרטית, א) אם אוכלים בתוך החצר בלי להכנס לבית, האם חייבים בתרו"מ? ב) האם יש חיוב במתנות עניים? אם כן, האם אפשר לקיים את המצוה בהפרשת כסף לקופת צדקה? תודה וחנוכה שמח!

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ז כסלו תשפ"א 10:04

שלום

1. עץ שגדל בחצר מותר לאכול ממנו אחד אחד בסמוך בחצר קודם כניסה לבית  ,דהינו לקטוף פרי אחד ולאכול לקטוף פרי אחד ולאכול. אך קטף שנים ביחד נקבע למעשר ורין לאכול ממנו קודם הפרשת תרו"מ.

אלא שדין זה נכון בפירות שנאכלים כולם פעם אחת כגון תמר,תפוח . אך פרי שבדרך כלל לא נאכל כולו ע"י אדם אחד כגון אבטיח נחשב כקטף מספר פירות יחד . ולכן נקבע למעשר ואין לאכול ממנו בלא הפרת תרו"מ.

לכן פומלה שנאכלת בדרך כלל ע"י מספר אנשים ונחשב כל פלך כפרי בפני עצמו ולכן גם בקוטף פומלה אחת לא יכל עד שיפריש תרו"מ.

2. הפומלה שבשלה עכשיו (כסלו תשפ"א) שייכת לשנה חמישית ויש להפריש ממנה מעשר שני לחללה.

בברכת התורה והארץ

אברהם סוחובולסקי