תירס בשמיטה

השאלה:

שלום אחת העובדות הביאה למקום העבודה שלי קלחי תירס שגדלו אצלה. השאלות שלי הן: *האם התירס הוא שמיטה? *אם כן האם אפשר להעביר את השאריות למאכל בעלי חיים בפינת החי? תמיד מעבירים את שאריות האוכל במקום בו אני עובדת לפינת חי, שהיא חלק ממקום העבודה )זה מוסד יום שיקומי(. אם אין אפשרות כזאת- איך לטפל בשאריות התירס? המקום לא דתי. יש מודעות לנושא השמיטה, אבל אין לי הרבה סיוע. תודה רבה!

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"ב תמוז תשע"ה 14:48

ב"ה

שלום וברכה

השאלה המרכזית שיש לשאול כאן האם התירס מותר באכילה, זאת משום שתירס טרי בעונה הזאת של השנה הוא רק מתירס שנזרע בשביעית.

ישנם שלושה מצבים אפשריים, לאופן בו התירס צמח, כשלכל אחת מהאפשרויות ישנה משמעות הלכתית.

א. יתכן שהתירס נזרע בקרקע רגילה בגינה פרטית במהלך השנה.

ב. במקרה ומדובר במשפחה חקלאית יתכן שהתירס נזרע בשדה שלהם, ואז צריך לבדוק אם עשו היתר מכירה או לא.

ג. התירס גדל בתוך מבנה שמוגדר הלכתית כבית, בעל גג מצע הגידול מנותק מהקרקע.

ההשלכות הן:

א. אם מדובר במציאות הראשונה אזי חל על התירס איסור ספיחין ואין לאכלו כלל, ואף ליהנות ממנו אך יש בו קדושת שביעית ויש להניח אותו בתוך שתי שקיות ולזרקו לפח.

ב. במשפחה חקלאית- אם עשו היתר מכירה אזי ניתן לאכול את התירס, אין לו קדושת שביעית וצריך להפריש תרומות ומעשרות ללא ברכה, אם לא עשו היתר מכירה אין לאכול את התירס.

ג. אם התירס גדל בתוך בית מותר לאכלו ולהפריש ממנו תרומות ומעשרות ללא ברכה.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר