שתילת שתילים ועצים באדניות בסוף שמיטה

השאלה: שבוע טוב לכבוד הרב, אנו גרים בבניין קומות בקומה שניה. הקמנו שורה של אדניות מעץ (כ-8 מטר) על רצפת המרפסת, כאשר כ-80% מהשטח מקורה בתקרה של הקומה מעל והיתרה תחת כיפת השמים. כמו כן, האדניות מדופנות ביריעות PVC. אשמח לסיוע הלכתי בהקשר לשאלות הבאות: 1. האם מותר טרם ראש השנה למלא את האדניות באדמה (פרלייט ואדמות שונות), כאשר השתילה תתבצע לאחר ראש השנה (או שמא מותר גם לפני)? 2. האם מותר לשתול באדניות מעין אלו גם טרם כניסתה של השנה השמינית, או שמא עדיף רק לאחר ר"ה? האם זו חומרא או עיקר מן הדין? 3. האם וכיצד ניתן לקנות צמחים לטובת שתילה באדניות? מה דין צמחים שגדלו במשתלה? כיצד מבררים שלא נעשו בהם איסור בשנת שמיטה? האם יש רשימת משתלות שמהם ניתן לרכוש ללא חשש? 4. האם ניתן לרכוש ממשתלה של גויים ללא כל חשש שנעשו בצמחים עבודות איסור? או אולי עדיף לרכוש מהם במקום להסתבך עם חיפוש משתלה? 5. אחת מהאדניות קוטרה תהיה 70 ס"מ על 70 ס"מ, אנו מעוניינים לשתול שם עץ לימון ננסי. האם בעץ זה יש גם לבדוק האם נעשה בו איסור בשנת שמיטה ואם כן מה בודקים. ושאלה נוספת בנוגע לעץ זה, האם נצטרך למנות לו שנות עורלה או שמא בגלל שהוא יישתל ב"מצע מנותק" דינו אחר (או אולי יש השפעה על צורת גדילתו ואריזתו טרם שתילה אצלנו באדנית...)? במידה וחייב מניין ערלה, אשמח לדעת ממתי וכיצד מחשבים את השנים וממתי נטע רבעי. תודה רבה על המענה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | ב' אלול תשע"ה 10:18

שלום

עקרונית עציץ שאינו נקוב המונח בתוך בית אין חלים עליו דיני שביעית ומותר בשעת הצורך לזרוע בתוכו(היתר הניתן לחקלאים ולצורך לימודי ורפואי).

לאור זאת האדניות, הניתנים לטלטול(שאינם מקובעים וניתן להרים אותם) ומונחים במרפסת באזור במקורה אין דיני שביעית חלים עליהם ואם יש צורך לזרוע או לנטוע בתוכם מותר, אך הואיל וההיתר הוא מחמת ספק איסור דרבנן ,התירו זאת רק בשעת הצורך, לכן אם ניתן להמתין עד לאחר ר"ה תשע"ו נראה שכדאי להמתין.

האדניות הנמצאות במקום שאינו מקורה חלים עליהם דיני שביעית ואין לזרוע או לנטוע שם עד ר"ה תשע"ו.

מילוי האדניות באדמה או בכל חומר גידול אחר יש בזה משום מלאכה האסורה בשביעית (חרישה בשביעית -  הכנת קרקע לזריעה). ולכן אין להכין את האדניות העומדות במקום שאינו מקורה עד לאחר ר"ה תשע"ו.

ניתן לקנות שתילים רק ממשתלות אם שיש להם אישור היתר מכירה (או ממשתלות אם שגדלו גויים)

כמו כן עצים יש לקנות ממשתות שיש להם היתר מכירה או לקנות עץ בוגר שידוע שלא ניטע בשמיטה.

בקניית עץ פרי כדאי לקנות ממשתלה שיש לה פיקוח על שנות ערלה, כדי שתוכח להסתמך על חשבון השנים שהיה השתיל במשתלה . אם אין פיקוח ערלה על העץ יש למנות שנות ערלה מחדש משעת השתילה  לאחר ר"ה תשע"ו (דיני ערלה חלים גם על הגדל בתוך בית ובמצע מנותק מדרבנן, והגדל בקרקע מדאורייתא)

חישוב שנות ערלה : אם יש פיקוח ערלה אזי ממשיכים את חשבון שנותיו. אם אין פיקוח אזי הנוטע לאחר ר"ה תשע"ה , שנת תשע"ו תהיה שנה ראשונה , תשע"ז שנה שניה , תשע"ח שנה שלישית ושנות ערלה יסיימנו בטו בשבט תשע"ט. וכל הפירות שיחנטו מט"ו בשבט תשע"ט עד טו בשבט תש"ס יהיו פירות נטע רביעי. אך מחמת שהספירה המחודשת נובעת מספק מה היה מצב העץ בחילה, לכן פירות נטע רביעי אילו נחלל בלא ברכה וגם נפריש מהם תרו"מ בלא ברכה שמא הם כבר  פירות שנה חמישית