שתילים שנשתלו בשמיטה אם צריך לעוקרם

השאלה: אשמח לקבל תשובה הלכתית על מעשה שארע לי: הגיע אלינו לגינה איש מקצוע שהיה צריך להעביר את צינורות המים במקומם, ומדעתו הוא עקר שתיל מהאדמה שהפריע לו והעתיק את מקומו ושתל אותו במקום אחר בגינה. על פי מה שלמדתי ברמבם הנוטע בשביעית בין בשוגג בין במזיד יעקור, ובילקוט יוסף פסק שהוא הדין באילן סרק שבדיעבד יעקור. האם באמת אני חייב לעקור את השתיל שאיש המקצוע העביר בלי רצוני וידיעתי ונטעו בשביעית?! בתודה והערכה רבה.

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ' אב תשע"ה 9:16

שלום

1.אנו נוקטים להלכה שרק עצי פרי יש לחוש למונים ויש לעקור אך לא אילן סרק.

2. כמו כן מצד איסור נטיעה בשמיטה יש לסמוך על דעת הרב טיקוצנסקי הסובר  שנטיעה בגוש של אילן סרק אינה נחשבת נטיעה האסורה בשמיטה , ולכן הלכה למעשה אין צורך בעקירת השתיל.