שתילים שגדלו בשביעית קנייתם בשנה השמינית

השאלה: שלום רב, קנינו ממשתלה שאינני יודע שיש לה השגחה בנוגע לשמיטה (מדובר על משתלת ויקטור ברמת רחל שבירושלים) עציצים קטנים בהם צמחי עגבנייה ונענע. הקנייה התבצעה לאחר ראש השנה אולם ברור שהצמחים גדלו בשנת השמיטה.אינני יודע מה היו תנאי הגידול שלהם, מי זרע אותם והאם תמיד הייתה קערה מתחת לעציצים.אני מניח שבדר"כ העציצים גדלים בחממה מה דינם של אותם עציצים? האם מותר להמשיך להחזיק בהם? האם מותר לאכול את העגבניות והנענע? האם עלי להשמיד אותם? האם מותר לי לתת אותם לגוי? תודה אריאל

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | כ"ג תשרי תשע"ו 16:05

בס"ד

להלן הנחיות מאתר המכון הרחבה בנושא לחץ כאן

קניית זרעים ושתילים

יד. לאחר השמיטה אין לקנות שתילי עצים ממשתלה שהכינה אותם בדרכים אסורות,  דהיינו שתילים שלא גדלו במצע מנותק בתוך מבנה או ללא הסתמכות על היתר המכירה. והוא הדין לשתילי ירקות שהוכנו באופן האסור.  מי שקנה בטעות שתילים וזרעים כאלה יפעל לפי ההנחיות האלה:

שתילים

1. שתילי ירקות שהוכנו באיסור והחלק שאוכלים כבר קיים - כגון שתילי חסה - אסורים משום ספיחין, ואין לשותלם.

2. שתילי ירקות שהחלק שאוכלים עדיין אינו קיים - כגון שתילי עגבניות - אין איסור להשתמש בהם ומותר לשותלם.

3. שתילי עצים שהוכנו באיסור חייבים לעקרם, ואין לנטוע אותם.

זרעים

4. זרעים שאינם ראויים לאכילה - אין בהם איסור ספיחין, ולכן מותר לזורעם.

5. זרעים שראויים לאכילה - יש בהם קדושת שביעית ואיסור ספיחין, ואין לזורעם.

6. אם הזרעים חוטאו בחיטוי שגורם שלא יהיו ראויים לאכילה - מותר לזורעם בדיעבד, אך לכתחילה אסור לזורעם.

טו. גם חקלאי שאינו סומך על היתר המכירה יכול לקנות שתילים לאחר השמיטה ממי שהכין אותם במשתלה שהסתמכה על ההיתר.