קניית ירקות מגוי בשוק בשמיטה

השאלה:

שלום רב,

ביקרתי אתמול בשוק והופתעתי מהמספר המועט של דוכנים עם תעודת כשרות. קניתי כמובן רק בדוכנים עם תעודה אבל עדיין היו חסרים לי מספר סוגים של פירות וירקות שלא נמכרו בדוכנים הכשרים. הבחנתי במספר דוכנים של מוכרים גויים שמכרו בעיקר עשבי תיבול שהייתי צריך לקנות ולא מצאתי בדוכנים הכשרים. חששתי שהם סוחרים בירקות שגודלו באיסור בשמיטה על ידי יהודי ולא קניתי מהם. האם היה מותר לי לקנות מהם?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

אין לקנות מדוכני גויים, היום כל הסחורה עוברת מיד ליד, ואפילו אם המוכר גוי אין זה אומר שהוא גידל את התוצרת, כמו כן כידוע יש גויים רבים שמגדלים בשדות ישראל והגויים רק עובדים שם, כך שאין אפשרות לקנות ממקום שלא ברור שהתוצרת היא מאדמת נכרים וגוי עבד בהם. כל זה מלבד החסרון של החזקת ידי גוי בשביעית. על כן צדקת בהנהגתך לקנות רק מתוצרת שיש עליה הכשר מפוקח.

שבוע טוב
הרב יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום שבי דרום