קוצץ כדרכו לפי הרב טיקוצינסקי

השאלה:

התחלתי ללמוד בתקופה האחרונה את "ספר השמיטה" של הרב טיקצ’ינסקי בעקבות זה עלו לי כמה שאלות שהם קשורות בעצם להבנת מושג אחד. הרב מביא בספרו הרבה פעמים את המושג ’קוצץ כדרכו’ בהתחלה חשבת שהבנתי את המושג עד שראיתי בעמ’ י"ט-כ’ (בסוף סעיף ד’) שהוא אוסר לקצוץ את הדשא ’מלמעלה’ ושם בהערה מס’ 10 הוא כותב "..עכ"פ איננו קוצץ כדרכו" בעקבות זה עלו לי שתי שאלות:

1. האם הרב טוקצינסקי אוסר לכסח את הדשא בשנת השמיטה? (אם כן מה דעתכם, והאם אפשר להפנות אותי למקורות).

2. מהו הגדר של ’קוצץ כדרכו’ (אם יש מחלוקת בדבר ותוכלו להפנות אותי למקורות או מאמרים זה יעזור)?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

א. כסוח הדשא איננו מועיל לאילן, אדרבא מגרע בו, שהרי עדיף היה בלא קיצוץ כלל, אין צורך בהצמחה בדשא, ואדרבא החלק הנעים והיפה הוא החלק הנקצץ, על כן בידיעת המציאות המצב בדשא שאין זה מועיל לאילן, וכמו כן הגיזום הוא כדרכו, ולא הבינותי מדוע אין זה כדרכו.

ב. אינני יודע על מחלוקת בשאלת מהי כדרכו, מלבד מהמבואר בהלכה כא-כב.

בברכת התורה והארץ
כתיבה וחתימה טובה
הרב יהודה הלוי עמיחי