פירות מהעץ של שכני בשמיטה

השאלה:

בשכונתנו, בחצרו של כל אחד יש עצי פירות שנוטות מעבר לגדר ולכל עובר ושב הרוצה להושיט ידו ולקחת הפירות אין מעכב. אלא שבשנים כסדרן שייך עניין גזל וגם דרך ארץ שקדמה לתורה שאין לקחת מה שאינו שלך. אך בשנה זו דייקא מה הדין, לקחת משום הזכות שמזכה לנו התורה בשדה הזולת או להמשיך לשמור על הדרך ארץ ולא להתיר לעצמי לקחת מה שאינו שלי?

(לרבות העיון שקיימות שתי דיעות, אם אפקרנהו מלכא או הרי בעלי הבתים לא חשבו להפקיר את העץ הנמצא בגנתם?)

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

גם בשביעית מהראוי לבקש רשות מבעל הבית לאכול פירותיו, כפי שכתבו הראב"ד ותוס' שאנץ, הובא בשבת הארץ פ"ו הט"ו. על כן יש להמשיך בדרך שנקטתם כל השנים לבקש רשות.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי