פח שמיטה במטבח ציבורי

השאלה:

במוסד שבו אני עובד יקנו בעזרת ה’ מאוצר הארץ.

1. כיצד יש לנהוג ביחס לשאריות אוכל שנשארו בצלחות התלמידים (זה קצת לא מעשי לרוקן לשקיות ניילון או לחילופין בפח שמיטה ולחכות שירקב כמו שעושים בבית פרטי)?

2. מה עושים עם כמויות של מרק עם מרכיבי שביעית שנשאר שאי אפשר לעבר "צורתו בלינת לילה", מבחינת נוהלי היגיינה ועבודת המטבח?

3. האם בפח שמיטה רשאים לערב אוכל שאינו קדוש בקדושת שביעית כאשר מדובר ששניהם התבשלו באותו יום?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. במוסד דתי שבו התלמידים מרוקנים את הצלחות, אפשר להעמיד בחדר האווכל פחים שיש בהם שקיות אטומות, ולאמר לתלמידים להניח את שאריות הפירות והירקות בפחים המיוחדים. לאחר מכן להניח את השקיות בפח אשפה הרגיל.

אפשר להסתמך על פסקי הרב ישראלי זצ"ל שאוכל שאינו ראוי למאכל (שאריות) הרי זה לא מאכל אדם יותר, וכך הורה גם הגרי"ש אלישיב שליט"א בעניין מחנות צבא.

2. את שאריות האוכל של הצלחות יש לנהוג בהם כבסעיף 1. לגבי שאריות מרק גדולות (מחדר האוכל) יש להניח בסיר גלוי לילה.

3. אפשר לערב, אבל להשתדל שלא יקלקל אחד את השני, דהיינו מוצקים בודאי אפשר, אבל לכתחילה לא לערב מוצק ונוזל שבו הקלקול רב יותר.

בברכת התורה וסוד הארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי