ערלה/נטע רבעי ושמיטה

השאלה:

לפני טו’ באב השנה (ערב שנת שמיטה) נטעתי עצי פרי שגילם 3 שנים לפחות. העצים גדלו במשתלה של יהודי, כעציץ נקוב ע"ג קרקע ולא על משטח חוצץ, והועברו עם גוש עפר שלם כך שמניית גיל העצים תמשך.

למיטב הבנתי, בראש השנה תחל השנה הרביעית של העצים, ולכן כל פרי שיחנוט לאחר טו’ בשבט דינו כפירות נטע רבעי (מספק) ואילו כל הפירות לפני כן גינם כערלה (מספק). האם ההבנה שלי נכונה, האם בשנת שמיטה הלכות נטע רבעי שונות, האם יש ענייין לתרום את הכסף עליו מחללים את הפירות לצדקה?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

אם אמנם העץ כעת הוא בן שלש שנים כבר כל מה שיחנוט לאחר טו בשבט שנה הבאה הרי הוא נטע רבעי. והוא נוהג גם בשנה השביעית וצריך לחללו למרות שנת השמיטה.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי