עציצים וגינה לאחר מעבר דירה בשמיטה

השאלה:

עברנו דירה ממש בסוף שישית, ולא הספקנו לעשות את כל עבודות ההכנה של הגינה. ערמנו ערמות של עשבים מנוכשים וגרפנו עלים שנשרו אך לא פינינו את הערמות.

1.האם מותר לפנותם בשביעית?

2.האם אפשר לגרוף עוד עלים שלא נגרפו עדיין?

3.עציצים נקובים המונחים חלקם על האדמה וחלקם על פלטות עץ או בטון, מותרים בהזזה?

4.האם ניתן לתלוש ענף מעציץ בגינה על מנת להשרישו בבית לנוי?

5.צמח ששרד בגינה לפני שעברנו אף ללא השקיה, האם מותר להשקותו עם שאר העציצים?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. נראה שאם כל הזמן היתה ערמה של עלים אין לפנותה שהרי בכך הוא מכין לזריעה את המקום, והרואה יכול לבוא לחשד.

2. אם הגרוף מוכח שעושים כך לנוי, ללא חדירה לקרקע, עדיף במטאטא דשא ללא פליחת הקרקע.

3. הזזה בלא הגבהה מותרת, הגבהה מאדמה לפלטת עץ או בטון מותרת. הורדה אין לעשותה בשביעית.

4. באופן עקרוני אפשר, אולם לכתחילה אנו מעדיפים שלא ישרישו בשביעית כלל, בכל אופן אם עושים כן צריך שיהא נתק בין המקום המושרש והקרקע.

5. אם הצמח צריך מים לקיומו מותר להשקותו, ואם יכול להמשיך ולהתקיים למטר השמים אין להשקותו.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי