עצי פרי בשביעית

השאלה:

בגינת הבית שלי יש מספר עצי פרי והתעוררו לי כמה שאלות בתקופה האחרונה.

1. כמה מהעצים נוטים (בעקבות החורף) על צידם. מדובר בעצים צעירים ויש חשש כי זו תישאר צורתם לעתיד שתתקבל. האם מותר לקשור אותם (לעצמם או לגדר או למוטות)?

2. עץ המנגו שלי פורח כעת. מן הפריחה המרובה "נופלים" ענפי העץ כלפי מטה באופן שבצד אחד מכערים אותו ובצד השני נשענים על עץ צעיר אחר ומסכנים אותו. האם מותר לגזום את הענפים או לקשור אותם לתומכות?

3. יש לי 3 עצי הדר צעירים (בני 2-3 שנים). בתקופה זו הם בסוף פריחתם ומתחילים להוציא פירות. הענפים עדינים ודקים ויש חשש (בפרט בפומלה) כי הענפים ישברו מעומס ומשקל הפרי. האם מותר להוריד את הפירות הצעירים כבר עתה?

בתודה ובברכת הארץ

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

1. השאלה שצריך לברר מה הנזק העתידי שיכול להגרם לעץ. צריך להתייעץ עם אגרונום. בכל מקרה אם יהיה נזק עתידי לעץ אפשר לקשור ואם לא יהיה נזק אין לקשור. כמו כן, אם אפשר יהיה לתקן בשנה הבאה גם כן אין לקשור השנה.

2. מותר להסיר את הענפים הגורמים להכבדה, ובלבד שיהא ניכר שהגיזום הוא רק למניעת הכבדה.

3. אם אמנם יאמרו האגרונומים שיש חשש לשבירה הרי שמותר להוריד, אבל נראה לי שהנושא צריך בדיקה אמיתית. בכול אופן, נראה שאם צריך להקל עדיף להקל על ידי הסרת הפרחים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי