מחירי אוצר בית דין

השאלה:

אם אוצר בית הוא רק תשלום עבור הפעולות ולא עבור המוצר, כייצד יתכן שהמחיר מתנייד, וכי בגלל שפתאום השוק מוצף בפרי מסוים, הדבר גורם לעלות גדולה יותר לשלוחי בית דין?

למיטב הבנתי המחיר של פירות אוצר בית דין אמור להיות קבוע על פני כל השנה, בלי שום תלות במה שקורה בסופרים, ולא משנה המחיר של אוצר בית זול יותר או יקר יותר מהמחיר בסופר

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

המחיר נקבע על ידי נוסחא מתמטית פשוטה, והיא מתורגמת כל יום שמשווקים, יתכן ופעמים המחיר יותר יקר מהשוק ופעמים זול יותר מהשוק, בית הדין הבטיח לחקלאים סכום נמוך מהסכום שהם מקבלים כל שנה, (סכום זה הוא שווי הפרי עצמו, כל השאר אלו הוצאות, עיין משנת יוסף ח"ג סי' מ הסוג השני, לקראת שמיטה ממלכתית פי"ג סעי' 7) בית הדין צריך להחזיר לחקלאי את ההוצאות שהובטחו לו. למרות שהחקלאי מקבל פחות מהמקובל בשוק.

המחיר צמוד בערך למחיר השוק מכיוון שאין אפשרות אחרת, כפי שלמדנו מהנסיון בשנים עברו, כאשר המחיר היה זול ממחיר השוק כולם רצו לאוצר בית דין ולא נשארה תוצרת לשווק, ומאידך כשהמחיר היה יקר לא היו קונים, על כך עושים את המחיר קרוב למחיר השוק, וזה מכסה את הסכום הכללי שהובטח לחקלאי, שהוא בנוי על מחיר השוק העונתי. ועל כן חייבת להיות איזה קשר לשוק המקומי כדי להחזיר לחקלאי את הוצאותיו.

בכל אופן אנו משתדלים לקבע את המחירים, ואמנם הגזר, תפו"א ובצל המחירים יהיו קבועים יותר, וכן אי"ה הפירות.
בכל מקרה אוצר בית דין של אוצר הארץ איננו לוקח לעצמו רווחים אלא עושה הכל לטובת החקלאים היהודים, ודואג לתוצרת מהודרת, ומאידך משתדל למחירים נוחים גם כלפי הצרכנים.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי