מושגים בסיסיים בשמיטה

השאלה:

בס״ד

שלום לכבוד הרב,

1) מה זה ״אוצר בית דין״? כיצד הוא נעשה פעם,ואיך הוא התייעל היום? מה הייתה דעת מרן הרב קוק זצ״ל בעניין אוצר בית דין?
2) מה זה ״אוצר הארץ״?
3) האם קניית יבול נוכרים זה שמיטה למהדרין?
4) מה לעשות בעניין מעשרות עם פירות של היתר מכירה?
5) מה כדאי לקנות היום? אוצר בית דין,היתר מכירה או יבול נוכרים?

תודה רבה.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

1. אוצר בית דין זו תקנה קדומה כיצד להעביר לתושבי המקום את פירות המקום. גם הרב קוק זצ"ל התייחס לזה כאל "דבר קדוש" ובתנאי שיעשה על פי ת"ח. והיום בכל בתי הדינים יושבים ת"ח. כך שכל הלוקח מבתי הדין מבורך ורצוי.
2. אוצר הארץ הוא גוף שמשווק תוצרת יהודית ומחזק חקלאים יהודים, בתוך אוצר הארץ יש גם ירקות ופירות של אוצר בית הדין.
3. לא.
4. יש להפריש תרו"מ בלא ברכה וכן אין חובת נתינה. מפרישים מעשר ראשון ושני וגם מתנים על מעשר עני.
5. אוצר הארץ. כתיבה וחתימה טובה הרב יהודה הלוי עמיחי מכון התורה והארץ כפר דרום