לאסוף פירות שמיטה שנופלים מהעץ?

השאלה:

בס"ד
שלום הרב,
יש לי מספר שאלות לגבי קדושת שביעית בפירות ופרחים.

1) יש לנו עצי פירות שיש בהם כבר פירות קדושים וחלקם נופלים על הרצפה- האם אני מחוייבת לאסוף אותם אחד אחד ולשים במיכל שמיטה? (מה לגבי אלו שנופלים ממש בוסר ואינם ראויים לאכילה?)

2) מאכל קדוש שראוי למאכל בהמה אך אינו ראוי למאכל אדם מחוייב מיכל שמיטה או מותר פח רגיל?

3) פרח בעל ריח וטעם שקדוש בקדושת שביעית- האם מותר לשים אותו בארון הבגדים להפצת ריח או שזה "מפסיד מקדושתו"?
-אם זה פרח שהרבה נוהגים לשים בארון? מותר?
-מה לגבי פרח עם ריח וללא טעם?

תודה רבה כבוד הרב,
ב"ה אני מלמדת הלכות שמיטה מגוון רחב של אנשים ולכן אם יש מספר דעות או מחלוקת, או שזה מתחלק לאשכנזים וספרדים- אשמח לכל הדעות.

יישר כוח. תודה רבה!

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

1. אין חובה לאסוף את הפירות שנשרו, אפשר להזיז הצידה (שלא ידרכו עליהם) ושישארו שם.
2. יש שהקלו במקרה שאין לאדם בע"ח ולא החשיבו את השאריות הללו. אבל לכתחילה כדאי להכניס לשקית ולהניח בפח רגיל.
3. כשראוי למאכל אדם יש להשתמש בו לאכילת אדם, אבל אין חובה לאכול (כמו שאין חובה לאכול פירות שביעית רק אסור להפסיד), אלא לכתחילה יש לאכלו (כדי לקיים את דעת הרמב"ן), אבל כשאין מי שרוצה לאכלו אפשר להניחו בארון (הוא לא נפסד בכך) וכשיתייבש אפשר יהיה לזרוק אותו. אבל אם אין ראוי למאכל ורק יש בו ריח אפשר להניחו בארון להנות מריחו מכיוון שעומד לכך.