יין שביעית לא מבושל

השאלה:

אני רגיל בל"ן לקדש על יין לא מבושל ובלא סוכר ולכן אני רוכש יין של רמת הגולן ,בשנת השמיטה האחרונה היין היה של אוצר בי"ד כשמועד הביעור הוא ערב פסח תשס"ט ,למרבה הפלא היין ממשיך עד ימים אלו להיות משווק ברשתות השונות ,מערב פסח תשס"ט נזהרתי שלא לרכוש את היין הזה, דא עקא שעל אף הזהירות עלה בידי בקבוק כזה וקידשתי עליו. את הבקבוק רכשתי ברשת שופרסל.
א. האם מותר להשתמש ביין הנותר?
ב. האם ידוע לרב האם רשת שופרסל מפקירה כדין את היין לפני זמן האיסור?
ג. אם אסור להשתמש ביין איך לנהוג בו?
ד. אם אסור להשתמש ביין נמצא שהסופר מכר לי מוצר שאסור באכילה מדרבנן ונפסק בחו"מ שעל מה שנהניתי אין משלמים לי אבל מה שנשאר מהיין חייבים הם לשלם לי ,איך אוכל לקבל את כספי במקרה שהסופר לא יסכים לקבל אותו חזרה אחר שנפתח?
ה. האם יצאתי יד"ח קידוש דאורייתא?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

יישר כחך שאתה משתדל להקפיד על קידוש ביין לא מבושל, וכמו כן הקפדתך בדיני שביעית.
הערותיך על אוצר בית דין המשווק כרגיל הן צודקות ואני מסכים עמך, וכבר הערתי על כך מספר פעמים.

לעניין הנידון שלך, ביעור היין היה בפסח תשס"ט. ואם היין היה ברשות בית הדין הרי שאין חובת ביעור. ועל כן כל היינות שאתה קונה כעת הם היו בשעת הביעור ברשות בית דין, לא מסתבר שימכרו היום יין שהיה בחנות לפני למעלה משנה וחצי. על כן יין זה היה ברשות בית דין ולא התחייב בביעור.

על פי הקדמה זו כל שאלותיך מוסברות שאין כאן איסור, לפחות בית הדין והרשת המוכרת יכולים לומר שהם פוסקים כך.

בברכת התורה והארץ
הרב יהודה הלוי עמיחי