טיפול בעץ אתרוגים במרפסת בשנת שמיטה

השאלה:

שבוע טוב ומבורך,

רציתי לשאול האם מותר לקטוף עלים נגועים ולהרוג כנימות ונמלים בשנת השמיטה מעץ הגדל אתרוגים הגדל אורגנית במרפסת עם מרצפות על 150 ליטר אדמה במיכל פלסטיק ויש בו חורי ניקוז. אם לא יעשה כן העץ והאתרוגים יפגעו מאד.
כמו כן רציתי לשאול האם מותר לקצוץ את שיח ההדסים הגדל במרפסת בשנת השמיטה על מנת שבשנה לאחר השמיטה יהיו הדסים משולשים.
בנוסף רציתי לשאול לגבי עץ האתרוגים האם כדאי לקטוף את האתרוגים דווקא לפני ראש השנה הקרוב?

ישר כח ותזכו למצוות

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כסליו תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

א. אם יפגע העץ אפשר להרוג את הכנימות והנמלים. אם זה רק מזיקי פירות, לדעת החזו"א מותר, ולדעת הרב קוק אסור.
ב. אסור.
ג. אם אתה לא מוכר אתרוגים אלא משתמש בהם או נותן לבני הבית, אין לכך משמעות הלכתית רבה, אלא לדעת הרמב"ם שיש לנהוג קדושת שביעית, וא"כ לאחר סוכות יצטרכו לשמור את האתרוג. אבל מעט יתרון יש בזה מכיוון שאם נקטף קודם שביעית הוא ברור של השנה השישית, ואם נקטף לאחר ראש השנה לדעות מסוימות יש לנהוג גם קדושת שביעית.