טיפול בגינת נוי בבנין משותף בשמיטה

השאלה:

שלום לכבוד הרב ,

אני גר בבנין משותף שבו אין עצי מאכל אלא רק עצי סרק ודשא (לא צעירים) - בכל חודש יש גנן העושה מספר פעולות :
1) גוזם את העצים הסמוכים לשביל המוליך לכניסת הבנין(המהוים גדר הפרדה בין שני בנינים).
2) גוזם עצים (סרק) הנמצאים בגינה ומשאיר אותם בצורה מעוצבת.
3) אוסף את כל העלים והליכלוך שהצטבר בגינה.
4) מכסח את הדשא.

שאלתי היא -
1) האם אני יכול לומר לגנן להמשיך כרגיל בעבודתו בגינה על סמך שפעולות אלו מותרות כיון שזה לנוי ולא לצימוח ?
2) האם עלי לקחת בחשבון את מידת הצימוח של הגדר החיה , העצים והדשא (למשל בחורף בחודשים מסוימים כמעט שאין גדילה) - ולפי זה להזמין את הגנן ? עלי לציין שהגנן עובד כבר כ-6 שנים על בסיס חודשי.
3) במידה ועלי לקחת בחשבון את מידת הצימוח של העצים על מנת להזמין את הגנן(כמפורט בסעיף 2)- האם ניתן להמשיך לשלם לגנן את התשלום החודשי הקבוע מחשבון ועד הבית - למרות שהוא לא נותן שירות בחודש זה ( וזה כאילו גזילה מאת השכנים). ומי צריך לשאת בהוצאות בשל השמיטה במצב זה השכנים (שברובם אינם דתיים) או הגנן ?

בתודה מראש ובברכת שנה טובה

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | כסליו תשע"ו

בס"ד

שלום וברכת ד'

שלשת השאלות הראשונות מותרות, ואפשר להמשיך בעבודה חודשית. לגבי הדשא נא עיין במדריך לגן הנוי הנמצא באתר של מכון התורה והארץ (יש שם פרוט על דשא בשביעית). בכל אופן אם אין צורך בגנן אפשר לתת לו עבודות חילופיות בשמיטה (תחזוקת הגינה ולאו דוקא פעולות בעצים). לא נראה לי שיש להפסיק את תשלומי הגנן שהוא קבוע, ואפילו אם יקצר במעט את עבודתו. היחס צריך להיות הוגן כלפי הגנן, אולי להגיע להסדר שאם צריך להפחית ביקור אחד או שניים, התשלום יהיה חצי חצי. בכו"א נראה לי שאפשר לדאוג לעבודות יזומות בגינה שהכל יהיו מרוצים מהם.

כתיבה וחתימה טובה
יהודה הלוי עמיחי
מכון התורה והארץ
כפר דרום