הפקר שאי אפשר לקחת ממנו

השאלה:

יש לי עץ אבוקדו בחצר שלי לפני הבית שאני מפקיר בשנת השמיטה אבל רוב הפירות הם בגובה שאי אפשר להוריד בלי לטפס על העץ או בלי להשתמש במקל ארוך כדי לתלוש הפרי מהעץ (ויש לי כלי כזה).

שאלתי את הרב ליאור בשמיטה שעברה האם מותר לי להוריד כמות של פירות כדי לחלק לשכנים (שאם לא, כמעט אף אחד לא יקח לבד) והוא אמר לי שאסור. שאלתי היא, האם מותר לי להוריד כמות ולשים בקופסה שעל יד העץ, כדי להקל על השכנים, ושהם יקחו לבד מהעץ או מהקופסא (שהרי הכל הפקר), או האם זה גם כן אסור שגם כך אני אוסף יותר מכדי צורך ביתי וגם בדרך זה אני מראה בעלות על העץ?

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי |

בס"ד

שלום וברכת ד'

אם תפקיר את הגינה שכל אחד יוכל להכנס ולקחת, למרות שמעשית לא יקח שהרי העץ גבוה, בכו"א אם הייתה פעולת הפקר של הפירות ואתה קוטף על מנת לחלק לכל העם, בזה הדבר מותר, שהרי עשית הפקר ואתה כעת רק מסייע לאכילתם, וכבר עמד על כך המעדנ"א (סי' ז ס"ק ב ד"ה ונראה) שהעיקר הוא ההפקר, ואם היה הפקר מותר לקטוף לאחרים. המכילתא (שמות פר' כ אות ריד) האוסרת על אדם ללקוט לאחרים איירי כאשר רוצה לשמור ולחלק לאחרים, אבל אם עשה הפקר כדין יכול לקטוף לטובת אחרים.