גינון בשמיטה

השאלה: שלום,

אני עובד בגינון ועלו לי כמה שאלות שאני רוצה לברר:

* האם מותר לקלטר גינות? (קלטרת זה הכלי ש"מאוורר" ומפורר את האדמה)

* עבדנו בגינה שהיינו צריכים להחליף את האדמה
ולשים במקום חומר עם כל מיני דברים שמעשירים
את הקרקע על מנת שיוכלו לשתול (לא אנחנו) - האם זה מותר?

* האם מותר לעקור צמחים בשלמותם ? (כי מישהו
אחר רוצה לשתול אותם)

והבעיה הכי גדולה- אני עובד של מישהו שהוא גם
דתי ודיברנו על הנושא של השמיטה והוא אמר לי שהוא שאל רב ואמרו לו שזה מותר, אבל תכלס אנחנו עושים הכל (כולל הכל) חוץ משתילה.

האם יש לי על מי לסמוך בעניינים האלה?

תודה רבה ושבוע טוב

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | 2/10/2013 4:56:45 AM
בס"ד

שלום וברכת ד´

1. קילטור בעיקרה היא פעולת נוי ולא מאווררת באמת את הקרקע, אולם כל פילוח קרקע אנו משתדלים לאסור, לכן לכתחילה אין לקלטר, אולם אם בעל הגינה מקפיד על נוי אפשר לקלטר.
2. אין להניח עפר או אדמה שמוכנה לזריעה בשביעית.
3. עצם העקירה לא נאסרה, אולם אסור לטעת במקום אחר, וכן אין לתת לחשוד שיטע בשביעית, אא"כ נוטע במקום שהוא על פי הלכה (היתר מכירה). אולם אין להפסיד פרנסה עבור זה, שהרי אתה רק עוקר והמוכר הוא בעל הבית שלך.
4. אינני יודע את הפרטים, אבל אפשר לעשות הרבה דברים אם יש היתר מכירה, אולם כשאין היתר מכירה אסור לעשות הרבה מלאכות. וצריך לכך הדרכה מיוחדת. אולי כדאי שתפנה את החבר למכון התורה והארץ, שיקבל הדרכה מפורטת. יצאו גם חוברות של משרד החקלאות אגף הנוי, שיש בהם הדרכות מפורטות.