עקירת צמחיה בגינה

השאלה: שלום,בחצרנו אדניות אבן גדולות,האם מותר לעקור צמח (שיח ריחן) יבש ויבש חלקית, בעיקר לצורכי נוי החצר? וכן צמחי סרק שצומחים באדניות, האם מותר לעקור? שוב לצורכי נויתודה הדר

התשובה

הרב דוד אייגנר | כ"א אדר תשע"ה 15:09

ב"ה

הדר שלום

הבעייתיות הקיימת בעקירת צמחים היא שבעקירה זו גורמים לפעולות שאסורות מהתורה בשמיטה כחרישה (העקירה הופכת את הקרקע) ותולדה של זריעה משום שבכך הצמחים שלידם מקבלים תנאי מחיה טובים יותר, לכן אין לעקור צמחיה בשמיטה באופן עקרוני, אך על מנת למנוע בעיה של מזיקים וכן במקרים של פגם אסטטי משמעותי מותר לחתוך את העשביה והצמחים שלא מעוניינים בהם.

בנוסף לכך, הריחן הוא צמח שקדוש בקדושת שביעית ויש בחיתוכו משום הפסד פירות שביעית, לכן בחלק שיבש וכבר לא יכול לשמש לאדם אין קדושה ואין בחיתוכו משום הפסד פירות שביעית, אך החלק שעדיין חי יש בו קדושת שביעית ובאופן עקרוני חיתוכו גורם להפסדו ואין לחתכו.

במקרה של צורך משמעותי אפשר לחתוך את הצמח ולהניחו בצד הגינה בצורה מסודרת ולא להשליך אותו לפח באופן מיידי.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר