עקירת עץ פרי ומכירתו לאחר

השאלה: שלום וברכה, אנו עומדים לקראת בניה ויש לנו בשטח הבניה עץ פרי שאנחנו צריכים להעתיק. השאלה היא, א) איך עושים את זה ע"פ ההלכה ב) אנחנו רוצים למכור את העץ למשתלה ורצינו לדעת על מה אנחנו צריכים לשים לב במכירה הזאת? והאם אפשר למכור לכל אחד?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"ב ניסן תשע"ה 9:05

שלום

עקירת עץ בשמיטה אינה מלאכה אסורה אלא רק אם כיסוי הבור וסידור האדמה לצורך הכשרת השטח לזריעה (משום איסור חרישה). ולכן אם ניכר שהמקום לא יהיה מיועד לזריעה  אלא לבניה (כגון שכבר ישנם חומרי בניה) מותר לעקור את העץ.

ואם רוצים למכור אותו לאחר, צריך לבדוק שאין בכוונתו לשתול את העץ בשמיטה הואיל ובכך הינך מסייע לעוברי עברה. אלא אם כן יניחו בתוך מיכל או כד במקום מקורה עד לאחר שנת השמיטה.

נקודה נוספת שיש להעיר, שבכל שנה יש איסור עקירה  עץ פרי מדין "בל תשחית" אך אם הוא לצורך בנייה עקרונית אין כאן איסור עקירת עץ פרי,  אך מ"מ נהגו לחשוש "משום סכנה" לכן ראוי שהעקירה תיעשה ע"י גוי.