ספיחין בנענע

השאלה: שלום רב, יש לנו אדניות שעומדת בחוץ במרפסת שמש (עציץ נקוב), ובתוכה גדלה נענע. במהלך החורף הצמח נבל, והיה נדמה כאילו הוא מת. עתה, הוא התחיל שוב ללבלב והוציא גבעולים חדשים מהשורשים. השאלה היא אם יש בזה איסור ספיחין? האם זה נחשב לגידול חדש? מעבר לכך, האם בכלל נוהג איסור ספיחין באדניות ביתיות? אודה אם בתשובתכם תזכירו את המקורות עליהן נשענת התשובה. בתודה מראש, אביאל סליי

התשובה

הרב דוד אייגנר | ג' ניסן תשע"ה 9:29

ב"ה

לרב אביאל שלום!

איסור ספיחין חל רק במינים שהדרך המקובלת היא לזרוע אותם בכל שנה (צמחים חד שנתיים), אך אין איסור ספיחין בצמחים רב שנתיים.

אמנם, ההתייחסות לנענע לענין כלאים היא כירק ויש להרחיק ממנה כהרחקת ירק, אך לענין איסור ספיחין הדבר תלוי בשאלה האם יש רגילות לזרוע את המין הזה, ונענע כאמור היא רב שנתית לכן אין בה איסור, ראה ברמב"ם שמיטה ויובל פרק ד הל' א- ד.

העובדה שהצמח נראה שמת ועכשיו 'קם לתחיה' אינה הופכת את הדבר לזריעה חדשה, אלא הגדרת איסור הספיחין הוא על המין עצמו ולא על פרט אחד ממנו.

בברכת התורה והארץ

דוד אייגנר