כיוון ענפי פסיפלורה בשמיטה

השאלה: 1. יש לי בחצר פסיפלורה שמשמשת כגדר חיה. האם מותר להזיז את הענפים הגדלים כך שיצמחו לכיוון מסוים ולא יתפשטו לכל הכיוונים?

התשובה

רבני מכון התורה והארץ | י"א אייר תשע"ה 14:42

שלום

הדליה וכיוון הענפים שיצמחו לכיוון מסויים הינה מלאכה חקלאית האסורה בשמיטה. (עיין שבת הארץ פ"א הלכה ה אות יג- יז)

אך אם היא נעשת למנוע נזק מן העץ כגון שהם נופלים על הקרקע ונפסדים מותר. (כדין אוקמי אילנא).

וכן אם הענפים מזיקים בכיוון אחד ולכן מזיז לכיוון אחר, כגון שיש חלון או מעבר בצד אחד ומזיז את הענפים לכיוון אחר, הרי ניכר שאין כאן כוונת מלאכה חקלאית וג"כ מותר.