פיקוח על מכירת ירקות אוצר הארץ

השאלה:

אנו מנויים על אוצר הארץ וקונים בחנות שהוכרזה על ידיכם כחלק ממערך החנויות המוכרות יבול אוצר הארץ. להלן שתי שאלות:

1. ביום רביעי ערב שמחת תורה קנינו עגבניות ומלפפונים במחיר גבוה יותר מהמצויין. (במשקל ולא באריזה). האם להבא להעיר לירקן או להודיע לכם?

2. בהנחיות צויין (כנראה שכדי שהמכירה תהיה באומד ולא במשקל) שהקונה זכאי לעוד פרי או ירק. האם עלינו לבקש זאת מהמוכר או שזה צריך לבוא מצידו? האם הכוונה ליחידת ירק/פרי בודדת? או אולי זה בגדר ההטבות שפורסמו כי יינתנו? נדרשת הבהרה בנדון. חוץ מזה יישר כוח על ההשקעה בכל הכרוך בהחדרת מודעות שמירת מצוות השמיטה כהלכתה. חיילכם לאורייתא.

התשובה

הרב יהודה הלוי עמיחי | חשוון תשע"ה
1. גם מזה וגם מזה אל תנח ידך. דהיינו יש להעיר לירקן וכן לאתר, הדבר יטופל על ידי המפקחים. ד"א בפתח תקוה יש גם חנות גדולה ויקטורי שם אני יודע שיש הקפדה מלאה על המחירים, וכדאי שגם בעל החנות ידע שיש אפשרויות נוספות.
2. זה לא מגיע מצידו, צריך לבקש זאת. אני יודע שבחנות בפ"ת יש עם זה קשיים. בכל אופן זה לא מעיקר הדין ומותר לשקול מכיוון שאנו נוקטים להלכה כדעת החזו"א שאוצר בית דין המיועד רק להחזר הוצאות (לכן המחירים קבועים כל שבועיים) אין איסור שקילה.