מותר להסיר ענפים חדשים שצומחים על הגזע סמוך לאדמה

השאלה:

אם בשנת שמיטה מותר להסיר ענפים חדשים שצומחים על הגזע סמוך לאדמה פעולה שנקראת זירוד הסרת חזירים .

וכן האם מותר בשנת שמיטה לדשן את השדה ע ' דישון אוטומטי כלומר הפעולה נעשת ע י מחשב השקיה. מדובר במטע לימון צעיר, עורלה עדיין אני גר במושב, אדם פרטי השדה לא נמכר בהיתר מכירה.

התשובה

הרב נתנאל אוירבך | חשוון תשע"ה
מחמת שמדובר במטע צעיר, ניתן לבצע פעולות בעצים בכדי לשמור על קיומם.
לכן:
1. הסרת ענפים בגזעו של העץ, זירוד - זוהי פעולת מניעה של צימוח ענפים אלו, ומותרת באופן שנעשית שבירת הענפים ביד או בכלי.
                                                  אולם, להבא, כדי למנוע צמיחה זו של ענפים אלו ניתן באופן של ריסוס, מחיקת 'עיניים'.
2. דישון: כאמור שמדובר במטע צעיר, ניתן לדשן באופן השמירה על המטע שלא ייפסד.
אני מצרף לך קישור לחוברת בהוצאת המכון, בפרק העוסק בפעולות במטעים צעירים בשנת השמיטה.