לסחור בכפות התמרים בשנת שמיטה

השאלה:

שלום רב מזה 3 שנים אני עוסק במכירת שכך ירוק (כפות תמרים) לכבוד חג הסוכות.קרבה שנת השבע שנת השמיטה האם אני יכול לסחור בכפות התמרים?האם השמיטה נוגעת לכל העץ או רק לפירותיו?האם חלה קדושת שביעית בענפים?ראוי וחשוב לציין שהמטע איננו שלי אלא של חותני ואחיו. האם פתרון הלכתי אפשרי הוא שהם יפקירו בע פ את השדה ואז אנחנו נסחור בענפים?האם ניתן למכור כקישוט את אשכול הפרי?האם צריך תעודת כשרות לדבר כזה ומי יכול לספק אותה?אודה על תשובה בהקדם די שאוכל להערך בהתאם.

התשובה

הרב אברהם סוחובולסקי | חשוון תשע"ה

שלום,

אין קדושת שביעית בענפים אלא רק בפירות,  והענפים גם בשמיטה שייכים לבעל העץ, לכן מותר לסחור בכפות תמרים (סכך). ואין צורך בהפקרה .

אלא שיש להקפיד באופן הגיזום של הענפים שלא יעשה באופן שיהיה לתועלת עץ הדקל אלא שיהיה ניכר שכל המטרה היא לצורך ענפי הסכך לצורך סוכות.

לכן יש להוריד את הענפי הסכך רק מצד אחד של העץ ולא מכל  הצדדים, או להוריד מכל הצדדים אך להשאיר מעט מן הענף מחובר לגזע (כ30 ס"מ) ולא לחתוך אותו סמוך מאוד לגזע (שזו היא מלאכת הגיזום בשאר השנים), ובכך ניכר שהגיזום הוא לא לתועלת העץ אלא לצורך השימוש בענפים לשם סכך.

פירות הדקל (התמרים) שייכים לשנה השישית הואיל וחנטו קודם ר"ה תשע"ה. ולכן אין בהם קדושת שביעית ואינם הפקר אלא הם של בעל העץ , ויכול מוכרם כבשאר שנים אלא שיש להקפיד להפריש מהם תרומות ומעשרות.