כמה שאלות לי בענייני שמיטה

השאלה:

שלום וברכה. כמה שאלות לי בענייני שמיטה:

1. ליד שיח נוי מסוים נבטה לי לפני השמיטה עגבניה. כעת עם ההשקיה נובטים גם צמחי בר אחרים. האם מותר לעקור אותם - גם מטעמי נוי וגם כדי שלא יריבו עם העגבניה על ההשקיה (אם מציאות כזאת קיימת בכלל)?

2. ליד שיח פסיפלורה נבטו לפני השמיטה שתי עגבניות ושיח ממיני הדלועים (אולי קישוא). המרחק ביניהם כ-15 ס מ. יש בעיה של כלאיים במרחק כזה? אם כן, צריך (ומותר?) לעקור אחד מהם בשל השמיטה?

3. האם מותר לרסס ע מ להשמיד צמחי בר לא רצויים - טיון דביק, סעידה? בערוגת צמחי נוי, מותר לתלוש צמחי בר (סעידה/יבלית)? הם מכערים את הערוגה וגם עשויים להשתלט עליה.

4. ורדים - איך מותר לחתוך פרחים לנוי, כלומר לאגרטל בבית? אחרי שהפרח שבאגרטל יבש יש לו עדיין קדושת שביעית? פרח שיבש על השיח, מותר לחתכו - גם לנוי השיח וגם כדי שיצמח פרח חדש?

5. עץ אתרוג - שמעתי שנהוג להשקות הרבה בימים שלפני הקטיף כדי להגדיל את הפירות, האם מותר לי להשקות כעת הרבה את האתרוג שבגינתי?

תודה רבה ויישר כוח!
אלקנה

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | תשרי תשע"ה

אלקנה שלום!

1. מותר לחתוך אותם במזמרה אבל לא לעקור שהיא פעולה שיש בה מן החרישה.

2. אם המרחק 15 ס"מ אי"צ לעקור אבל צריך להפנות את הפסיפלורה שלא תתפשט לכיוון הצמחים החרים וכן לגבי הצמחים האחרים.

3. מותר לרסס.

4. מותר לקטוף פרחים בשינוי ולא באורך המקובל באותו זן. אסור להוריד פרחים או פירות מהעץ. פרח התיבש אין בו קדושת שביעית.

5. אם הכנסת אותו לאוצר בית דין והפירות יגיעו לאנשים נוספים מותר, אם לאו אסור.

בברכה, יעקב אפשטיין