השכרת דירה עם גן לאדם שאינו שומר תו"מ בשמיטה

השאלה:

שלום וברכה,

האם ישנה בעיה כלשהי להשכיר בשנת השמיטה דירת גן עם שטח ובו עצי פרי אחדים?

האם הקרקע הפקר ואין לי רשות להשכיר אותה לאחר ולקבל על כך כסף?

אם השוכר הוא אדם שאינו שומר תו"מ ויעשה מלאכה בקרקע/בעצים, האם צריך להמנע מלהשכיר לו את הדירה עם הגינה?

תודה רבה,
אברהם

התשובה

הרב יעקב אפשטיין | תשרי תשע"ה

אברהם שלום וברכה!

בשנת שמיטה אין הפקעת בעלות על הקרקע אלא על פירות העצים והירקות בלבד. לכן אין שום בעיה בהשכרת הדירה.

לגבי דייר שאינו שומר תו"מ, אתה צריך להודיעו שפירות הגן הם הפקר לכל בשמיטה, גם לדייר וגם לשאר עם ישראל. כמובן שאינך יכול למכור לו את פירות הגן או ליטול עליהם שכר. (אם התנית עמו שיטפח את העצים ויטפל בהן תסביר לו שבשמיטה הוא חייב בהשקאה בלבד או לרסס אם יש התפרצות מזיקים.)

ראוי להודיעו שבשמיטה צריך לעשות פעולות שימור בגן בלבד – השקאה וכד', במידה והוא לא ישמור ויעבוד בגן פירותיו אינם נאסרים. במידה וישתול בו ירקות הפירות אסורים באכילה.

לאחר שהודעת לו אינך צריך לעשות מאומה, ואינך מכשיל ומותר לך להשכיר.

בברכה, יעקב אפשטיין